Tuesday 16 February 2016

Minerals ဓါတ္ဆားမ်ား

လူတိုင္း ဗီတာမင္နဲ႔ ဓါတ္ဆားအမ်ိဳးမ်ိဳးကို အနည္းငယ္စီ အခ်ိဳးက်က် လိုအပ္တယ္။
၁။ Calcium (ကယ္လ္စီယန္)၊
၂။ Iodine (အိုင္အိုဒင္း)၊
၃။ Iron သံဓါတ္၊
၄။ Magnesium (မက္ဂနီဆီယန္)၊
၅။ Phosphorus (ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္)၊
၆။ Zinc (ဇင့္)ေခၚ သြပ္၊

• Calcium (ကယ္လ္စီယန္) = အမ်ိဳးသမီး နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ အလြန္အေရးၾကီးတယ္။ အသက္ ၃၅-၄ဝ ႏွစ္ေက်ာ္လာရင္ လိုျပီ။ ဗီတာမင္ဒီနဲ႔ တြဲေသာက္သင့္တယ္။ တေန႔ ၁ လံုးသာ။ အမ်ိဳးသမီးတိုင္း တေန႔မွာ 1000 mg လိုတယ္။ အသက္ ၅ဝ ေက်ာ္ရင္ နည္းနည္းပိုလိုတယ္။ 1200 to 1,500 mg လိုတယ္။ ႏို႔တိုက္မိခင္ေတြ 1,000 mg to 1,300 mg လိုတယ္။ သတိထားဘို႔က စားေသာက္တာထဲမွာပါတာကိုလဲ ထည့္တြက္ရမယ္။

(ကယ္လ္စီယန္) နည္းလို႔ အရိုးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ေနရင္ မေတာ္တဆကေန အရိုးက်ိဳးလြယ္မယ္။ အရိုးထုထည္နဲ႔ သိပ္တယ္းမႈ နည္းလို႔ျဖစ္တယ္။ အ႐ိုး၊ သြားတည္ေဆာက္ရန္လိုတယ္။ ေသြးခဲျခင္း၊ ၾကြက္သား-အာ႐ံုေၾကာအလုပ္ ကူညီတယ္၊ ပင္လယ္ငါးမ်ား၊ ဒိန္ခဲ၊ တို႔ဖူး၊ မုန္လာစိမ္းတို႔တြင္ပါဝင္တယ္။ မ်ားလြန္းပါက ေက်ာက္တည္ႏို္င္တယ္။

• Iodine (အိုင္အိုဒင္း) = (သိုင္းရြိဳက္) ေဟာ္မုန္းထုတ္ရန္။ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါကာကြယ္ရန္၊ ဦးေႏွာက္မေကာင္း ကေလးမ်ား ကာကြယ္ရန္၊ ဒီဆားနည္းေနရင္ လည္ပင္းၾကီးမယ္။ နည္းေနရင္ အရပ္ပုမယ္။ ဥာဏ္ရည္လည္းနိမ့္ေစတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ မ်ိဳးဥအိမ္ကေန တလတလံုး ထြက္ရမဲ့ မ်ိဳးဥမထြက္ဘဲ အိမ္ေထာင္က်ရင္ ကေလးမရ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြမွာျဖစ္ရင္ မေအေရာ ကေလးအတြက္ပါ ဆိုးတယ္။ ေသြးတိုးႏိုင္တယ္။ ေမြးမဲ့ကေလး ဦးေႏွာက္ခ်ိဳ႕ယြင္းႏိုင္တယ္။ (အိုင္အုိဒင္း) ပါတယ့္ဆား၊ ပင္လယ္ငါးတို႔တြင္ပါဝင္တယ္။

• Iron သံဓါတ္ = ေသြးနီဥထဲရွိေသာ (ဟီမိုဂလိုဘင္) တည္ေဆာက္ရန္၊ ေသြးမွ ေအာက္စီဂ်င္ စုပ္ယူေစႏုိင္တယ္။ ေသြးအားနည္းေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္၊ ခုခံအားစနစ္ကိုကူညီတယ္။ အသား၊ ငါး၊ ပဲတို႔တြင္ပါဝင္တယ္။ သံဓါတ္မ်ားလြန္းပါက အစာအိမ္မၿငိမ္ျဖစ္တတ္၊ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းအေရာင္မည္းမယ္။

• Magnesium (မက္ဂနီဆီယန္) = ၾကြက္သား- အာ႐ံုေၾကာအလုပ္ကူညီ၊ ႏွလံုးခုန္မွန္ေစရန္၊ အ႐ုိးမာေစရန္၊ အသား၊ ပင္လယ္စာ၊ ႏို႔၊ ခ်ိစ္၊ဒိန္၊ စိမ္းတယ့္အရြက္မ်ား၊ ပဲ၊ အေစ့အဆံတို႔တြင္ပါတယ္။ (မက္ဂနီဆီယန္) မ်ားက ဝမ္းပ်က္၊ ၾကြက္သားအာနည္း၊ ေသြးဖိအားက်မည္။

• Phosphorus (ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္) = က်န္းမာေစရန္လိုအပ္၊ (အင္နာဂ်ီ)ျဖစ္ေစတယ္ ႏို႔၊ ခ်ိစ္၊ ဒိန္တို႔တြင္ပါဝင္တယ္။

• Zinc (ဇင့္)ေခၚ သြပ္ဓါတ္ = ေရာဂါျပီးစနစ္စနစ္ကိုကူညီ၊ တစ္ရွဴးအပ်က္စီးမ်ားျပင္ရန္ကူညီ၊ အရသာ-အနံ႔ခံရန္ ကူညီီ၊ အစာခ်က္ရာကူညီတယ္။ သြပ္ဓါတ္ နည္းေနသူေတြမွာ ၾကီးထြားမႈေႏွးတယ္၊ အစားပ်က္တယ္၊ ေရာဂါျပီးစနစ္ကို ထိခိုက္တယ္။ ဆိုးသူေတြမွာ ဆံပင္က်ြတ္တယ္။ ဝမ္းေလ်ာတယ္၊ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာဖြံ႔ျဖိဳးမႈ ေနာက္က်တယ္၊ ပန္းေသတာ ျဖစ္တတ္တယ္။ ပိန္တယ္၊ အနာက်က္တာ ေႏွးတယ္၊ အရသာ ပ်က္တယ္၊ စိတ္ ထိုင္းမိႈင္းတာေတြလဲ ျဖစ္တတ္တယ္။

သြပ္ဓါတ္ဟာ ပင္လယ္စာကမာ-မုတ္မွာ အမ်ားဆံုးပါတယ္။ အမဲ-ဆိတ္-ဝက္-သိုးသား၊ ဝက္သား၊ ၾကက္သား၊ ပဲေတြမွာ အမ်ားဆံုးပါတယ္။ ျပဳျပင္မထားတဲ့ ဂ်ံဳ-ဆန္-ေျပာင္း အေစ့အဆံ၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္စာ၊ အသင့္စားႏိုင္တဲ့ မနက္စာ၊ အဆီထုတ္ ဥ၊ သီဟိုဠ္သရက္ေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ တျခားအေစ့အဆံေတြမွာလဲပါတယ္။

• Potassium ပိုတက္ဆီယမ္ = ပိုတက္ဆီယမ္နည္းေနရင္ အစာေျခလမ္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ၾကြက္သား။ ႏွလံုးနဲ႔ အာရံုေၾကာေတြကိုထိခိုက္တယ္။ အားယုတ္ေနမယ္။ ေမပန္းေနမယ္။ ၾကြက္တက္မယ္။ ၾကြက္သားေတြနာမယ္။ ထံုက်င္မယ္။ ပ်ိဳ႕အန္မယ္။ ဗိုက္နာမယ္။ ေလပြမယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္မယ္။ ရင္တုန္မယ္။ ဆီးမ်ားမယ္။ ေရငတ္မယ္။ ေသြးဖိအားက်ရာကေန မူးေမ့ခ်င္ျဖစ္မယ္။ စိတ္ဓါတ္က်မယ္။ စိတ္ေရာဂါရမယ္။ ကေယာက္ေျခာက္ျခားျဖစ္မယ္။ စိတ္ရႈတ္ေထြးမယ္။ သူမ်ား မျမင္မၾကားတာေတြ ျမင္ၾကားေနမယ္။

ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ အေစ့အဆံမ်ား၊ ခ်ဥ္ေသာအသီးမ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္းမ်ား၊ ႏြားႏို႔၊ အာလူး၊ လိမ္ေမာ္သီး၊ သရက္သီး၊ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္းသီး၊ စေထာဘယ္ရီ၊ မက္မြန္းသီး၊ ဆလတ္ရြက္တို႔တြင္ပါဝင္တယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

No comments:

Post a Comment