Saturday 12 March 2016

Consumer Awareness

Consumer Awareness ျမန္မာနိုင္ငံ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္းမွ ထုတ္ျပန္လိုက္ေသာ သတိေပးေႀကညာခ်က္

မူရင္းထုတ္ျပန္ခ်က္ မဟုတ္ပါ။ ေဖ့စ္ဘြတ္မွာ အခုပဲဖတ္ရတာပါ။ အဆံုးထိ ဖတ္ေစလိုပါတယ္။

၁။ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ေဖါ့ဘူးေတြဟာလည္း စတိုင္းရင္း (styrene) ဓါတ္ပါတဲ့ 2B ပလပ္စတစ္ အုပ္စုဝင္ေတြျဖစ္လို ့ေဖါ့ဘူးေတြ တခါသံုးပလပ္စတေတြ လံုးဝအသံုးမျပဳႀကရန္။

၂။ ႀကက္သားမႈန္ ့တြင္လည္း အခ်ိဳမႈန္ ့နွင့္ တာရွည္ခံမိႈသတ္ေဆးေတြ ဓာတုပစၥည္းေတြပါဝင္သျဖင့္ အခ်ိဳမႈန္ ့ထက္ပင္ ပိုမိုဆိုးရြာေစပါသည္။

၃။ ဆာဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္ျပင္းေရာစပ္ထားတဲ့ အခ်ဥ္ရည္လို ့ေခၚတဲ့ အဆိပ္ရည္ေတြပါပဲ ဆာလ္ဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္က နည္းနည္းေလးထည့္ရံုျဖင့္ အခ်ဥ္ရည္အရသာကိုျဖစ္ေပၚေစျပီး ဘက္ထရီအိုးမွာသံုးတဲ့ အက္ဆစ္ပါ။ ထို ့ေႀကာင့္ အသုပ္ဆိုင္ အေႀကာ္ဆိုင္ အကင္ဆိုင္ တုတ္ထိုးဆိုင္ေတြမွာ သံုးစဲြေနေသာ တားျမစ္ဆိုးေဆး နီနီရဲရဲေတြကို ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါတယ္။

၄။ ျခင္ေဆးေခြတေခြ၏ အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္အလိပ္ေပါင္း (၅၁) လိပ္ ဖြာရွိဳက္သည္နွင့္ညီမွ်သည္။ ျခင္ေဆးေခြ တေခြမွ ထြက္လာသည့္ အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္အလိပ္ေပါင္း (၁၃၇) လိပ္မွထြက္ရွိေသာ အဆိပ္မႈန္ ့ ပမာဏႏွင့္ ညီမွ်၍ ေဝးေဝးကေရွာင္ႀကဖို ့ အေမႊးတိုင္ေတြသည္လည္း ျခင္ေဆးေခြကဲ႔သို ့ပင္ အႏၲယ္ရာယ္ရွိ၍ လံုးဝမသံုးအပ္ေပ။

၅။ အခ်ဳိရည္ဗူးေတြတြင္ တားျမစ္ဆိုးေဆး တာရွည္ခံေဆး သႀကားထက္အဆ ၂ဝဝ ပိုမိုခ်ိဳေစေသာ ပါဝါသႀကားနွင့္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ကဖိန္းဓါတ္ေတြပါဝင္၍ ခံတြင္းကင္ဆာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနွင့္အဝလြန္ေရာဂါ အသည္းကင္ဆာေရာဂါတို ့ကိုျဖစ္ပြားေစသည္။ ထို႔အတူဂ်ယ္ရီဗူးေတြတြင္လည္း တရုတ္မွလာေသာ ဂ်ယ္ရီေပါင္ဒါ ဆီထရစ္အက္ဆစ္ Sodium Benzorate ေခၚတာရွည္ခံေဆးပါဝင္၍ ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုျဖစ္ပြားသျဖင့္ ကေလးေတြကို လံုးဝမေကြ်းသင့္ မေရာင္းသင့္ပါ။

၆။ မယ္လမင္း (ဖိုက္ဘာ) ပစၥည္းေတြသည္ အပူနွင့္ထိေတြ႔လွ်င္ ဓါတ္ျပဳ၍ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္းနွင့္ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ျဖစ္ပြားေစသျဖင့္ လံုးဝအသံုးမျပဳသင့္ပါ။

၇။ တရုတ္ႏို႔မႈန္႔ႏွင့္ ၎နွင့္ျပဳလုပ္ေသာမုန္႔ေတြသည္ ေခြးေပါက္စေတြ ေႀကာင္ေပါက္စေတြတိုက္ေကြ်းရာ အေႀကာဆဲြ၍ ၁၈ ေကာင္ထက္မနည္း ေသဆံုးကုန္ေႀကာင္း ေတြ႔ရွိရပါသည္။ ထို ့ေႀကာင့္ တရုတ္ျပည္မွ တံဆိပ္မ်ိဳးစံုနွင့္တင္သြင္းေသာ ႏို႔မႈန္ ့ေတြနွင့္၎တို ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ မုန္႔ပဲသေရစာေတြကိုကေလးေတြအား လံုးဝမတိုက္ေကြ်းသင့္ေပ။

၈။ ေကာ္ဖီမစ္ေတြတြင္ ႏို႔ဆီႏွင့္ႏို႔မႈန္ ့အစားအသံုးျပဳေသာ Creamer မွာ မေလးရွားတြင္ စားအံုးဆီကို အဆီထုတ္ျပီး က်န္ေသာႀကိတ္ဖက္ေတြကို တရုတ္နိုင္ငံမွဝယ္ယူ၍ မႈန္ ့ေနေအာင္ႀကိတ္ျပီး Creamer အျဖစ္ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေႀကာင္း သိရွိရသည္။ ထိုႀကိတ္ဖက္မႈန္ ့ေတြသည္ ေသြးတိုးေရာဂါ နွလံုးေသြးေႀကာပိတ္ေရာဂါ ေလျဖတ္ေရာဂါနွင့္ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ျဖစ္ပြားေစသည္။

၉။ အခ်ိဳ႕ေသာ အသီးအနွံေတြတြင္ လူေသေကာင္မပုပ္ေအာင္ျပဳလုပ္သည့္ ေဖၚမလင္နွင့္အသံုးျပဳထားသည့္အတြက္ ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ေပသည္။

၁ဝ။ လမ္းေဘးလၻက္ရည္ဆိုင္နွင့္ စားဖြယ္စံုဆိုင္ႀကီးေတြကို စစ္ေဆးရာတြင္ ၁ဝ ဆိုင္ကိုစစ္ေဆးရာတြင္ ၁ဝ ဆိုင္စလံုး အင္ဂ်င္ဝိုင္အေဟာင္းလို ညိဳမဲေနေသာ ျပန္ေႀကာ္ဆီေတြျဖင့္ စမူဆာ အီႀကာေကြးေတြကို ေႀကာ္ေနသျဖင့္ ၎တို ့ကို စားသံုးပါက ပန္ကရိယကင္ဆာ အသံကင္ဆာအစာအိမ္လမ္းေႀကာင္းကင္ဆာ အူမႀကီးကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ပြားေစသည္။

မွတ္ခ်က္။ အသိေပးတာေတာ့ေကာင္းပါတယ္။ ေရးအသားထားတဲ့ အသံုးအႏွဳန္းေတြ ခန္႔ျငားျခင္းမရွိပါ။ တခ်ိဳ႕မွာ ေယဘုက်ဆန္ေနတယ္။ အသိပညာေပးတာ ခိုင္မာေလေကာင္းေလ။ မလိုပဲလည္း ျဖဲမေျခာက္သင့္ပါ။

- လူေသေကာင္မပုပ္ေအာင္ျပဳလုပ္သည့္ (ေဖၚမလင္) ေနရာမွာ (ေဖၚမယ္လ္ဒီဟိုက္) လို႔သံုးသင့္ျပီး အဲတာက အဆေတြမွသာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
- အင္ဂ်င္ဝိုင္အေဟာင္းလိုဆိုတာ ႏိႈင္းယွဥ္ခ်က္သာျဖစ္တယ္။ (ထရန္႔္ဖက္) ေခၚ ျပန္ေက်ာ္ဆီကိုသာ ေရးသင့္ပါတယ္။ (ထရန္႔္ဖက္) ကေန (ကိုလက္စေထာ) ဆိုးတိုးေစတယ္။ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းတဲ့ (စထုပ္ခ္) ရမယ္။ ဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစား ၂ ရမယ္။ အဝလြန္၊ အသည္းေရာဂါ၊ ကင္ဆာ၊ (အဇာမိုင္ယား) ဆိုတဲ့ေရာဂါေတြကိုလည္း ျဖစ္ေစမယ္။
- တရုတ္ႏို႔မႈန္႔ႏွင့္ ၎နွင့္ျပဳလုပ္ေသာမုန္႔ေတြသည္ ေခြးေပါက္စေတြ ေႀကာင္ေပါက္စေတြတိုက္ေကြ်းရာ အေႀကာဆဲြ၍ ၁၈ ေကာင္ထက္မနည္းေသဆံုးကုန္ေႀကာင္း ေတြ႔ရွိရပါသည္ဆိုတာမွာ အကိုးအကားလို႔ထည့္မေရးပါ။ ႏို႔မႈန္႔အမည္လည္း ေရးမထားပါ။ တခ်ိဳ႕က ေကာင္းႏိုင္ပါတယ္။
- အဲဒီသတိေပးခ်က္ထဲမွာ မပါတာက ပဲျပား၊ ႏြားႏို႔နဲ႔ ခ်က္ႏို႔ဆီခ်က္ရာမွာ (ေဖၚမယ္လ္ဒီဟိုက္) ေခၚ ေဖာ္မလင္ထည့္ျခင္း၊ မုန္႔ဟင္းခါးမွာ လက္ခ်ားထည့္ျခင္း၊ (အင္တီေအာက္စီဒင့္) ေတြႏွင့္ ပဋိဇီဝေဆးေတြထည့္သြင္းျပီး မပုပ္မသိုး မေဆြးျမည့္ေစပဲ တာရွည္အထားခံႏိုင္ေအာင္ျပဳလုပ္ျခင္း၊ ငါးပိျပဳလုပ္ရာမွာ အ႐ိုးေဆြးျမန္ေစဖို႔ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြ ထည့္သြင္းျခင္း၊ တာရွည္ခံဓာတုေဆး၊ ေကာ္ဖီအနံ႔နဲ႔ အုန္းသီးခြံအမႈန္႔ေတြပါတဲ့ ေကာ္ဖီမစ္ေတြ၊ အေရာင္ခြၽတ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ၊ ဆိုးေဆးအသုံးျပဳအစားအေသာက္ေတြ၊ ေဟာ္မုန္းေဆးအသုံးျပဳထားတဲ့ မုန္လာဥ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပိုးသတ္ေဆးျပင္းသုံးထားတဲ့ အသီးအရြက္ေတြ၊ ေဆးဖ်န္းလို႔ မွည့္ေနတဲ့အသီးေတြ၊ ဗီဇျပဳျပင္ထားတဲ့အသီးေတြ၊ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီအတုေတြ၊ အခ်ဥ္ေရအသုံးျပဳထားတဲ့အကင္ေတြဟာလည္း အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစပါသည္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၂-၃-၂ဝ၁၆

No comments:

Post a Comment