Monday 25 January 2016

အသည္း GOT နဲ႔ GPT သတ္မွတ္ခ်က္

လူတေယာက္နဲ႔ တေယာက္မတူႏိုင္ဘူး။ BMIေခၚတဲ့ အရပ္နဲ႔ အေလးခ်ိန္ အခ်ိဳးအေပၚမူတည္တယ္။
• ပံုမွန္ AST (SGOT) = 5 to 40 units/L ရွိတယ္။ 
• ပံုမွန္ ALT (SGPT) = 7 to 56 units/L ရွိတယ္။
တခ်ိဳ႕ ဓါတ္ခြဲခန္းနည္းက 
• ပံုမွန္ AST (SGOT) = 2-45 IU/L သတ္ မွတ္ျပီးတယ္။ 
• ပံုမွန္ ALT (SGPT) = 2-40 IU/L သတ္ မွတ္တယ္။

Sunday 24 January 2016

ေသြးေပါင္တိုင္းျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍

၁။ မတိုင္းမီ နာရီ၀က္အတြင္း အစာစားျခင္း၊ ေဆး လိပ္ေသာက္ျခင္း ႏွင့္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္း မလုပ္ သင့္ပါ။
၂။ ၀မ္းနည္း၀မ္းသာ၊ စိတ္လႈပ္ရွားခ်ိန္တြင္ မတိုင္း သင့္ပါ။
၃။ မတိုင္းမီ ၁၀ မိနစ္ ကိုယ္ေရာစိတ္ပါ ေျဖေလွ်ာ့ အနားယူပါ။
၄။ လက္ေမာင္းပတ္ေလအိတ္ႏွင့္ ႏွလံုး ေရျပင္ညီ တတန္းတည္း ရိွပါေစ။
၅။ တိုင္းေနစဥ္ ျငိမ္ျငိမ္ေနပါ၊ စကားမေျပာပါႏွင့္၊ မလႈပ္ပါႏွင့္။

သင့္တြင္ ေသြးတိုးေရာဂါရိွေနလွ်င္

၁။ အေပၚေသြးကို ၁၀-၄၀ ခ်ရံုမွ်ျဖင့္ (၀ါ) ေအာက္ ေသြးကို ၅-၆ ခ်ရံုမွ်ျဖင့္ ေလျဖတ္ျခင္း အႏၱရာယ္မွ ၄၀ % သက္သာျပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါ အႏၱရယ္မွ ၁၆% သက္သာႏိုင္ေၾကာင္း သတိျပဳပါ။
၂။ အေနအထိုင္ အစားအေသာက္ဆင္ျခင္ပါ။ ေဆး လိပ္ျဖတ္ပါ။ အရက္တစ္ေန႕ ႏွစ္ပက္ထက္ ပိုမေသာက္ပါႏွင့္။ အသားဆီ၊ အုန္းဆီ မစားပါႏွင့္။
အငန္၊ ခ်က္ထားေသာ ဆီ၊ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႕ေလွ်ာ့ပါ။
ငါးဟင္း တစ္ပတ္ ၃ ရက္စားပါ။ သစ္သီး၀လံ တစ္ေန႕ တစ္လံုးစားပါ။ တစ္ပတ္ ၃ ရက္၊ တစ္ရက္ နာရီ၀က္ ေခၽြးထြက္ေအာင္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားလွ်င္ စနစ္တက်ေလ်ာ့ခ်ပါ။ ပူပင္ေသာကနည္းေအာင္ေနပါ။ တရားထုိင္ပါ။

၃။ ေသြးေပါင္က်ေဆးကို ဆရာ၀န္ညႊန္ၾကားသည့္ အတိုင္း တိက်စြာ ေသာက္ပါ။ (သင္ခံစားေနရေသာ ေရာဂါ လကၡဏာေပၚမူတည္ ၍ သင့္ဖာသာ ေဆးအတိုးအေလ်ာ့ မလုပ္ပါႏွင့္)

ေသြးတိုး၏ ေနာက္ဆက္တဲြ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ား


* ႏွလံုး ၾကြက္သားထူျပီး ႏွလံုးအလုပ္ထိခုိက္ျခင္း၊ ႏွလံုးအားနည္းလာျခင္း၊
ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းျခင္း၊
ပိတ္ျခင္း၊ ေဖာျခင္း။
* ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ေပါက္ျခင္း၊ ပိတ္ျခင္း။
* အျမင္အာရံုခ်ိဳတဲ့၍ မ်က္စိကြယ္ႏိုင္ျခင္း။
* ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျပီး ဆီးဆိပ္တက္ျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္ပါသည္။

ေသြးတိုးေရာဂါ လကၡဏာမ်ား

* ေသြးတိုးေသာလူနာအမ်ားစုတြင္ ေသြးတိုးေရာဂါ သည္ ေရာဂါလကၡဏာ အျမဲတမ္းမျပတတ္ပါ။ တစ္ခါတစ္ရံ -
ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊
ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း၊
မူးျခင္း၊
အျမင္မၾကည္လင္ျခင္း အစရိွေသာ လကၡဏာမ်ား ကို တစ္ခါတစ္ရံ ျပသတတ္ပါသည္။ တစ္ခါတစ္ရံတြင္မွ ေရာဂါလကၡဏာျပေသာေၾကာင့္ တစ္ခါတစ္ရံတြင္သာ ေသြးတိုးတတ္သည္မဟုတ္ ပါ။ ေသြးတိုးဟူသည္ ေရာဂါစျဖစ္ပါက ဆက္တိုက္ ေသြးတိုးသြားဖို႕သာ ရိွပါသည္။ ျပန္ေကာင္းသြား စရာ မရိွပါ။ ေရာဂါလကၡဏာ ေပၚသည္ႏွင့္ မေပၚ သည္သာ ရိွပါသည္။ ထုိ႕ေၾကာင့္ လကၡဏာေပၚ လွ်င္ ေဆးေသာက္မည္ မေပၚလွ်င္ ေဆးမ ေသာက္ဘဲေန၍ မရပါ။

မည္သည့္ေရာဂါလကၡဏာ မွ် မျပဘဲႏွင့္လည္း ေသြးတိုးေရာဂါ ဆိုးဆိုးရြားရြားရိွေနႏိုင္သည္ကို သတိျပဳပါ။

ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ေအာင္ အားေပးေသာအခ်က္မ်ား

* ေသြးတြင္း အဆီႏွင့္ ကိုလက္စတေရာ (Cholesterol) ဓာတ္မ်ားျခင္း
* အဆီအဆိမ့္ အစားမ်ားျခင္း
* အ၀လြန္ျခင္း
* ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ အားနည္းျခင္း
* ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
* အရက္ေသာက္ျခင္း
* ဆီးခ်ိဳရိွျခင္း
* ဆိုဒီယမ္မ်ားေသာ အစာမ်ား (ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႕၊ ဆိုဒါ) အလြန္အကၽြံစားျခင္း

ေသြးေပါင္က်ျခင္းႏွင့္ ေသြးအားနည္းျခင္း

* ေသြးေပါင္က်ျခင္းႏွင့္ ေသြးအားနည္းျခင္းသည္ လည္း မတူညီပါ။ ေသြးေပါင္က်ျခင္းဆိုသည္မွာ အေပၚေသြးႏွင့္ ေအာက္ေသြးကို တိုင္းတာပါက ရိွသင့္ေသာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ထက္ နည္းေနသည္ကို ေခၚဆိုသည္။
* ေသြးအားနည္းျခင္းဆိုသည္မွာ ေသြးအတြင္းရိွ ေသြးနီဥမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာဟီမိုဂလုိဗင္ဓာတ္ (Haemoglobin) အားနည္းျခင္းကို ဆိုလိုပါသည္။
* ထိုအေျခအေနႏွစ္ခုသည္ မတူညီေသာ္လည္း ေရာဂါျဖစ္ရေသာ အေျခခံအေၾကာင္းအရင္းက ေတာ့ တူညီပါသည္။ ၎မွာ အသားဓာတ္ႏွင့္ သံဓာတ္ကို ျပည့္စံုလံုေလာက္ေအာင္ မစားေသာက္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။

ေသြးတိုးေရာဂါ အဆင့္ သတ္မွတ္ခ်က္

လူတစ္ေယာက္အတြက္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္သည္ အေပၚ ေသြး ၁၂၀၊ ေအာက္ေသြး ၈၀ ရိွပါက ပံုမွန္ေသြးေပါင္ ခ်ိန္ဟု ေျပာ၍ ရပါသည္။ အေပၚေသြးႏွင့္ေအာက္ ေသြးကို အတိုေကာက္အားျဖင့္ ၁၂၀/၈၀ ဟု ေဖာ္ျပပါသည္။
အေပၚေသြးသည္ ၁၂၀ ႏွင့္ ၁၃၉ ၾကားရိွျပီး ေအာက္ေသြးသည္ ၈၀ ႏွင့္ ၈၉ ၾကားရိွပါက pre hypertension အၾကိဳေသြးတိုးျခင္းဟုေခၚသည္။ ေသြးတိုး ေရာဂါ ကနဦးေပါ့ဗ်ာ။

အေပၚေသြးသည္ ၁၄၀ ႏွင့္ ၁၅၉ ၾကားရိွျပီး ေအာက္ေသြးသည္ ၉၀ ႏွင့္ ၉၉ ၾကားရိွပါက hypertension stage 1 အဆင့္တစ္ ေသြးတိုးျခင္းဟုေခၚသည္။

အေပၚေသြးသည္ ၁၆၀ ႏွင့္ အထက္ ရိွျပီး ေအာက္ေသြးသည္ ၁၀၀ ႏွင့္ အထက္ ရိွပါက hypertension stage 2 အဆင့္ႏွစ္ ေသြးတိုးျခင္းဟုေခၚသည္။

ေသြးေပါင္ခ်ိန္ဆိုသည္မွာ

* ေသြးေၾကာတစ္ေလွ်ာက္ ေသြးစီးသြားစဥ္ ေသြးေၾကာ နံရံေပၚ သက္ေရာက္ေသာဖိအားကို ေခၚသည္။

* အေပၚေသြး (Systolic blood pressure) ဆိုသည္မွာႏွလံုးကေသြးညွစ္ေနခိုက္ ေသြးေၾကာ အတြင္းရိွ အျမင့္ဆံုးဖိအားကို ေခၚဆိုျပီး

* ေအာက္ေသြး (Diastolic blood pressure) ဆိုသည္မွာႏွလံုးေသြးျဖည့္ေနခုိက္ ေသြးေၾကာအတြင္းရိွ အနိမ့္ဆံုးဖိအားကို ေခၚဆိုပါသည္။

Thursday 21 January 2016

ေလထုညစ္ညမ္းေရာဂါ

ေလထုညစ္ညမ္းတာ ရန္ကုန္၊ မႏၲေလး တင္မဟုတ္ပဲ စက္မႈဖြံ႔ျဖိဳးျပီးနိုင္ငံ၊ဖြံ႔ျဖိဳးဆဲနိုင္ငံေတြမွာလည္းရွိၾကတယ္။ အထူးသျဖင့္ urbanisation ေခၚတဲ့ ျမိဳ႔ျပယဥ္ေက်းမႈထြန္းကားလာျပီး industrialisation စက္မႈလုပ္ငန္းတိုးတက္လာတာလည္း ပါလိမ့္မယ္။ ေလထုတင္မက ေရထု၊ေျမထု ညစ္ညမ္းမႈဆိုတာ နိုင္ငံတိုင္းၾကံဳေတြ႕ေနရတယ္။ သစ္ေတာျပဳန္းတီးတာ၊ေျမဆီလႊာခမ္းေျခာက္တာ၊အပူခ်ိန္ျမင့္တက္လာတာေတြအားလုံးက တခုနဲ႕တခုဆက္စပ္ေနတယ္။ ဒါ့ျပင္ နိုင္ငံတခုရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈက အျခားအိမ္နီးခ်င္းနိုင္ငံေတြကိုပါ သက္ေရာက္ေစနိုင္တယ္။ ထားပါ။ ဆက္ေျပာရင္ဆံုးမွာမဟုတ္လို႕ ဒီေနရာမွာတင္ ရပ္ပါရေစ။

က်န္းမာေရးရႈေထာင့္အရ ေလကို ရႈရိႈက္တာ အဆုတ္က အရင္ျဖစ္လို႕ အရင္ဆံုးအဆုတ္နဲ ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြ ခံစားရမယ္။ပန္းနာ၊ေလျပြန္ေရာင္၊အဆုတ္နာ၊အဆုတ္ေရာင္၊အဆုတ္ကင္ဆာစတာေတြ ျဖစ္နိုင္တယ္။ ေလကိုသံုးစြဲတဲ့ ဒုတိယေနရာက နွလံုးျဖစ္လို႕ နွလံုးေရာဂါဆိုတာ ျဖစ္မယ္။ နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း၊နွလံုးပုပ္တာ၊ေသြးတိုးေရာဂါ၊ေသြးေၾကာပိတ္တာျဖစ္မယ္။ဦးေနွာက္ဆိုရင္ မွတ္ဥာဏ္အားနည္းတာ၊ထံုက်င္တာ၊ေလျဖတ္ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစနိုင္တယ္။ တျခားအစိတ္အပိုင္းေတြေရာက္ျပန္ေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ လုပ္ေဆာင္မႈအားမေကာင္းေတာ့ဘူး။ အဆိပ္အေတာက္ဖယ္ရွားတဲ့ အသည္း၊အူ၊ေက်ာက္ကပ္စတဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြကိုလည္း ထိခိုက္လာတယ္။ ေျပာရရင္ ကိုးဆယ့္ေျခာက္ပါးမက ေရာဂါေတြ ျဖစ္နိုင္တယ္။ 

ျမန္မာနိုင္ငံမွာ research လုပ္၊မလုပ္ ကၽြန္ေတာ္မသိပါ။ မလုပ္တာျဖစ္နိုင္သလို မသိ တာလည္း ျဖစ္နိုင္တယ္။ ဒါမ်ိဳးက ေငြကုန္ေၾကးက်ခံျပီး ေသခ်ာလုပ္မွရမွာမ်ိဳးပါ။ တဖကိကေတြးၾကည့္ျပန္ေတာ့ research လုပ္ဖို႕ မဆိုထားနဲ႕ ထမင္းနပ္မွန္ေအာင္ မနည္းၾကိဳးစားေနရတဲ့ တိုင္းျပည္အေျခအေနအရ အဆင္မေျပေသးတာလည္း ပါနိုင္တယ္။  ေစ်းေတြ၊လူေနထူထပ္တဲ့ေနရာေတြမွာ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ဖို႕ ဆရာဝန္ေတြထက္ ပိုလုပ္သင့္တာက သက္ဆိုင္ရာ အာဏာပိုင္အဖြဲ႕အစည္းေတြျဖစ္ပါတယ္။ ပိုအေရးၾကီးတာက လူေတြရဲ႕ လိုက္နာေဆာင္ရြက္မႈပါ။လက္ညိွးေတြ လိုက္ထိုးေနရင္ ေနာက္ဆံုးကုိယ့္စီပဲ ျပန္ေရာက္လာလို႕ ဘယ္သူ႕ကိုမွ လက္ညိႈးမထိုးခ်င္ပါ။ ဒီကိစၥမ်ိဳးက မေကာင္းဘူးေျပာေနရံုနဲ႕မျပီးဘဲ လက္ေတြ႕လုပ္ေဆာင္မႈရွိမွ ထိေရာက္ပါတယ္။ က်န္းမာေရး အသိနဲ႕ သတိေရာစပ္ျပီး နိုင္ငံသားအားလံုး စိတ္တူကိုယ္တူ စည္းကမ္းတက် လိုက္နာေဆာင္ရြက္မွ တိုးတက္ပါမယ္။ ဟိုစကားပံုေလးလိုေပါ့။

"ေရွ႕ေဆာင္ႏြားလား ေျဖာင့္ေျဖာင့္သြားက ေနာက္ႏြားတသိုက္ အစဥ္္လိုက္၏။"

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး

အုန္းသီးရဲ႕ လွ်ဳိ႕၀ွက္ခ်က္

အုန္းသီးဟာ လူေတြ အတြက္ ေကာင္းမြန္ ထူးျခားတဲ႔ အစာ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္.အထူး ျခားဆုံးက လူ႔အသက္ကိုေတာင္ ကယ္တင္ ႏိုင္စြမ္း ရွိတဲ့ အသီး ျဖစ္ပါတယ္။
အုန္းသီးဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ျငိမ္ ေစႏိုင္စြမ္း ရွိျခင္း၊ 
ကိုလက္စေရာကို ေလ်ာ႔ခ် ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိျခင္း၊ 
ေရဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္း ေပးျခင္းနဲ႔ အေရးေပၚ ေသြးေရၾကည္ သြင္းဖို႔ လိုအပ္ေနသူမ်ားကို ေတာင္မွ အုန္းရည္ျဖင္႔ အစားသြင္း ကုသေပးႏိုင္ျခင္း စတဲ႔ အုန္းသီးရဲ႔ အသံုး၀င္ အေရးပါပံုကို သိရွိသူမွာ လူအနည္းစု ေလာက္သာ ရွိပါတယ္။ 
ေခတ္ေပၚ ေဆးသုေတသန ျပဳသူမ်ား ကလည္း အုန္းသီးဟာ က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္ အက်ိဳးျပဳ ေစႏိုင္ေသာ အသီးျဖစ္ေၾကာင္း ေလ႔လာ ေတြ႔ရွိရပါတယ္။

အုန္းရည္

အုန္းသီးထဲမွ အုန္းရည္ဟာ လူ႕အသက္ကို ကယ္တင္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပံုနဲ႔ ပတ္သက္ျပီး အေကာင္းဆံုး သက္ေသ တစ္ခုကို ေျပာျပရမယ္ ဆိုရင္ ဒုတိယကမၻာစစ္ အတြင္းက ပစိဖိတ္ ေဒသ စစ္ပြဲေတြ မွာ စစ္သားေတြ အမ်ားအျပား ဒဏ္ရာ ရၾကတဲ႔အခါ အေရးေပၚ ေသြးသြင္းဖို႔ လိုအပ္ ေနေပမဲ႔ စစ္ေျမျပင္ ျဖစ္တာေၾကာင္႔ ေသြးရည္ၾကည္ ပုလင္းေတြကို အခ်ိန္မွီ ရရွိဖို႔ အခက္အခဲ ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ဆရာ၀န္ေတြဟာ အုန္းသီး ႏုႏုထဲက သန္႔စင္တဲ႕ အုန္းရည္ကို ေသြးရည္ၾကည္ အစား ထိုးသြင္း ကုသျပီး အသက္ ကယ္ခဲ႕ရတဲ႔ ျဖစ္ရပ္ေတြ ရွိခဲ႕ပါတယ္။ 
အုန္းရည္ဟာ လူခႏၶာကိုယ္ရွိ ေသြးရည္ၾကည္နဲ႔ ထပ္တူနီးပါး တူညီျပီး ေသြးအမ်ိဳးအစား အားလံုးနဲ႔ သင္႔ေတာ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

အုန္းရည္ဟာ ဓါတ္တိုးပစၥည္းပါ၀င္မႈ မ်ားျပားျပီး လူေတြကို အထူးအက်ိဳးျပဳေၾကာင္း ေလ႔လာ ေတြ႔ရွိ ရပါတယ္။

ကိုလက္စေရာကို က်ဆင္းေစျခင္း
အစာေျခႏိုင္စြမ္း ျမင္႔မားေစျခင္း
အေရျပားတြန္႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကိုထိန္းညွိ
ေပးျခင္း
ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ားကိုကာကြယ္တိုက္
ဖ်က္ျခင္း
ဆဲလ္အသစ္မ်ားကိုတိုးပြားေစျခင္းဟိုမုန္းကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးျခင္း
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုေလ်ာ႔ခ်ေပးႏိုင္
ျခင္း
အဟာရဓာတ္ႏွင္႔ေအာက္ဆီဂ်င္ကိုဆဲလ္မ်ားအတြင္းပို႔ေဆာင္ေပးႏိုင္
ျခင္း
ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္ျခင္းကိုတိုးတက္ေစ
ျခင္း
ေရာဂါမ်ားကို ခုခံကာကြယ္ေပးျခင္း
မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႔ယြင္းမႈကိုကာကြယ္ေပးျခင္း
ဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ေသေစႏိုင္ျခင္းစတဲ႔ အက်ိဳးဆက္ မ်ားစြာကို ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္
ေၾကာင္႔ က်န္းမာေရးအတြက္ အဖိုးတန္တဲ႔အုန္းသီး ျဖစ္ပါတယ္။

အုန္းသီး အႏုတြင္ သန္႔စင္ ေကာင္းမြန္ေသာ မျပည္႔၀ဆီမ်ား ပါ၀င္တဲ႔ အတြက္ အုန္းသီးအရင္႔ထက္ စာရင္ အဆီ ပါ၀င္မႈနႈန္း နည္းပါးပါတယ္။

(ထို႔ေၾကာင္႔လည္း က်န္းမာေရး အတြက္ စဥ္းစားျပီး အုန္းသီး တစ္လံုးကို ၀ယ္ယူမယ္ဆိုရင္ အုန္းသီးအႏုကို ရွာေဖြ ၀ယ္ယူ သင္႔တယ္လို႕ သိရပါတယ္။)

အုန္းသီး အႏုအရင္႔ ေရြးခ်ယ္ပံုမွာ အုန္းသီးအႏုသည္ ခပ္စိမ္းစိမ္း အေရာင္ရွိျပီး အုန္းသီးအရင္႔မွာ အစိမ္းေရာင္ နည္းပါးျပီး အညိဳ ခပ္ေဖ်ာ႕ေဖ်ာ႔ အေရာင္ ရွိတတ္ပါတယ္။
အုန္းဆီအုန္းသီးကေန ရရွိတဲ႔ အုန္းဆီဟာလည္း အလြန္အက်ိဳး မ်ားတဲ႔ ေဆးကုသမႈ ဆိုင္ရာပစၥည္း
အျဖစ္ သံုးစြဲႏိုင္ပါေသးတယ္။
အုန္းဆီဟာ အားလံုး သိၾကတဲ႕ အတိုင္း ဆံပင္သန္စြမ္း နက္ေမွာင္ဖို႔ အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ႔ သဘာ၀ အားျဖည္႔ေဆး ျဖစ္ပါတယ္။
အုန္းဆီျဖင္႔ ဦးေခါင္းကို မွန္မွန္ ႏွိပ္နယ္ေပးပါက ဦးေရျပားတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ေဘာက္ႏွင့္ ဦးေရျပား ေျခာက္ေသြ႔ျခင္း တို႔ကို ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ 
ပ်က္စီးေနေသာ ဆံပင္မ်ားကို ျပဳျပင္ ထိန္းသိမ္းဖို႔ အတြက္လည္း အုန္းဆီမွာ အလြန္ေကာင္းမြန္ အဆင္ေျပပါသည္။ 
ထို႔ေၾကာင္႕လည္း အုန္းဆီကို ဆံပင္ျပဳျပင္ေရး ပစၥည္း၊ ေဗာက္မ်ား ကာကြယ္ေသာ ပစၥည္းအျဖစ္ နည္းမ်ိဳးစံုျဖင္႔ ထုတ္လုပ္ၾကပါတယ္။ 
ေနာက္ထပ္ အသံုး၀င္ေသာ အခ်က္မွာ အုန္းဆီသည္ သြားပိုးစားျခင္း၊ သြားေရာဂါမ်ားျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႕ သိရပါတယ္။ 
အုန္းဆီအနည္းငယ္ကို သြားဖံုးႏွင့္ သြားတို႔တြင္ အျမဲတမ္း ပြတ္တိုက္ ေပးပါက သြားမ်ားကို ပိုမို ခိုင္မာ ေစႏိုင္ပါတယ္လို႔ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
အုန္းဆီရဲ႕ အျခားအသံုး၀င္ပံုမွာ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အေရျပားမ်ား အတြက္ အေကာင္းဆံုး moisturizer ျဖစ္ပါတယ္။
အုန္းဆီကို အေရျပားေပၚ လိမ္းျပီး ႏွိပ္နယ္ေပးပါက အသားပတ္ျခင္း၊ ေျခာက္ေသြ႕ျခင္း၊ အက္ကြဲျခင္းမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အေရျပား တြန္႔ျခင္းကိုလည္း ေႏွာင့္ေႏွး ေစတယ္ လို႕ သိရပါတယ္။ 
အုန္းဆီပါ၀င္တဲ့ အေရျပား ေစာင္႕ေရွာက္ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္တဲ့ ဆပ္ျပာ၊ အသားလွလိမ္းေဆး၊ လူးေဆးခရမ္စသျဖင္႔ အမ်ားအျပားကို ထုတ္လုပ္ ၾကပါတယ္။
ထိခိုက္ရွနာမ်ား အတြက္လည္း အုန္းဆီဟာ ေဆး၀ါးတစ္လက္ အျဖစ္ အေထာက္အကူ ျပဳႏိုင္ ပါေသးတယ္။ 
ဒဏ္ရာေပၚမွာ အုန္းဆီကို လိမ္းေပးျခင္းအားျဖင္႕ ျပင္ပမွ ဖုန္မ်ား ၊ ဘက္တီးရီးယားမ်ားနဲ႕ ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား မ၀င္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ အလႊာပါးေလး အျဖစ္ ဖံုးအုပ္ ထားေစပါတယ္။ 
အုန္းဆီဟာ ဒဏ္ရာေပၚမွ ပ်က္စီးသြားေသာ တစ္ရွဴးမ်ားကို အျမန္ဆံုး ျပန္လည္ ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အုန္းဆီဟာ ဘက္တီးရီးယားမ်ား၊ ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား၊ အေရျပားေပၚ ျဖစ္တတ္ေသာ မိႈမ်ား၊ စသည္တို႕ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
အုန္းသီးထြက္ပစၥည္းမ်ားအုန္းသီးကေန ထုတ္လုပ္တဲ႔ အုန္းႏို႔၊ အုန္းမႈန္႔၊ အုန္းသီးဖတ္ စသည္ တို႔သည္လည္း အစားအေသာက္မ်ား၊ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ မုန္႔မ်ား ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အသံုးျပဳ ၾကပါတယ္.. အခ်ိဳ႕ေသာ ႏိုင္ငံ မ်ားတြင္ အုန္းႏို႔မွာ ဟင္းလ်ာ အေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ မပါမျပီး အသံုးျပဳၾကတဲ႔ အရသာထူးကဲ ေကာင္းမြန္ေစေသာ ဟင္းခ်က္ဖြယ္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာ ႏိုင္ငံတြင္ေတာ႔ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ အသံုးျပဳမႈ နည္းပါးေသာ္လည္း ျမန္မာမုန္႔ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားတြင္ အုန္းႏို႔ ပါ၀င္တတ္ပါတယ္။
အုန္းရည္မွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ မ်ားစြာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ္လည္း အုန္းႏုိ႔ႏွင္႔ ျပဳ လုပ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား အလြန္အကၽြံ စားသံုးပါက ေသြးတိုး ေရာဂါသမားမ်ားအတြက္ အလြန္အႏၱရာယ္ ၾကီးပါတယ္။
က်န္းမာေရးအတြက္ အုန္းရည္မ်ားမ်ားေသာက္ျပီး အုန္းဆီ မ်ားမ်ားလိမ္းလို႔ အုန္းႏို႔ကိုေတာ႔ သင့္တင္႔ရံုသာ စားၾကပါစို႔ေနာ္။
Kiran Patil ရဲ႕ Health Benefits of Coconut Oil, Coconut Water Health Benefits ႏွင္႔Funzug.com မွ အခ်က္အလက္မ်ားကို မွီျငမ္း ကိုးကားပါသည္။ ဤပိုစ္႔ပါ အခ်က္ အလက္မ်ားကို အတည္ျပဳေပးျပီး အခ်က္အလက္ အသစ္မ်ား ထပ္မံ ရွာေဖြ ကူညီေပးေသာ ေဒါက္တာ ဇီ၀က(ေဆး-၂) အားအထူး ေက်းဇူး တင္ရွိပါသည္။ 
Written by အာယ

အတက္ေရာဂါ အယူအဆမွားမ်ား

အတက္ေရာဂါနဲ႕ ဝက္ရူးျပန္မတူညီပါ။ ဝက္ရူးျပန္ဆိုတာ အတက္ေရာဂါေတြအနက္က တခုသာျဖစ္တယ္။ အေျကာဆြဲတာ၊တြန္႕တာ၊တက္တာ အကုန္လံုးက အတက္ေရာဂါထဲကို ထည့္ပါတယ္။ အတက္ေရာဂါကို convulsion လို႕ေခၚတယ္။ ဝက္ရူးျပန္က်ေတာ့ epilepsy တဲ့။ ေခြးရူးုျပန္က်ေတာ့ rabies ဆိုျပီး ျဖစ္ျပန္ေရာ။ တက္တာကိုျမန္မာေတြ ရူးတာနဲတင္စားၾကတယ္။ 

တက္တဲ့ပံုစံေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိမယ္။ focal ေနရာကြက္ျဖစ္တာနဲ႕ generalized တကိုယ္လံုးျဖစ္တာဆိုျပီး ေယဘုယ်ခြဲနိုင္တယ္။ ျမန္မာကာတြန္းထဲက  ဦးကပ္စီးဆိုတဲ့ ဇာတ္ေကာင္ကို ၾကားဖူးလိမ့္မယ္။ သူတက္တာမ်ိဳးက ေျခ၊လက္၊ေခါင္း အကုန္ပါလို႕ generalizedထဲမွာ ထည့္ရတယ္။ လက္(သို့)မ်က္နွာ ေနရာတခုတည္း ကြက္ျပီး တက္တာကို focalလို႕ေခၚပါတယ္။

တက္တဲ့လူနာကို ဘာလုပ္ေပးမလဲ။

တက္တဲ့လူနာတေယာက္ကုိ တကယ္တမ္းလုပ္ေပးသင့္တာက ခႏၶာကုိယ္ ဘယ္ဖက္ေစာင္းေပးဖို႕ပဲ ျဖစ္တယ္။ဒီလိုလုပ္ေပးျခင္းအားျဖင့္ အသက္ရႈလမ္းေျကာင္းကို လွ်ာက သြားပိတ္မွာကာကြယ္ေပးတယ္။ဒီၾကားထဲ လူနာရွင္ရွိရင္ အားေပးရတယ္။ ေပ်ာက္သြားမွာပါ၊စိတ္မပူပါနဲ႕၊ဒါမ်ိဳးက ျဖစ္တတ္ပါတယ္ဆိုတာမ်ိဳး။ တကယ္လည္း တက္သူ အမ်ားစုဟာ ၅-၁၅မိနစ္အတြင္း ဘာကုသမႈမွ မလိုအပ္ပဲသူ႕ဘာသာသက္သာသြားၾကတယ္။ 

သတိျပဳရမွာေတြက တက္ေနသူေတြ႕ရင္ ေယာင္ဝါးဝါးနဲ႕ ဟိုကိုင္၊ဒီကိုင္ မလုပ္မိေစနဲ႕။ ေဘးမွာ လူမအံုေစနဲ႕။ အသက္ရႈ၊နွလံုးခုန္ စမ္းသပ္ပါ။ ျဖစ္ေနတဲ့ လူနာကို ေဘးေစာင္းျပီး အသာထိုင္ေစာင့္ေနသူေတြေတြ႕ရင္ အျပစ္တင္မေစာလိုက္ပါနဲ႕။ သူ့တို႕က အေတြ႕အၾကံဳရွိျပီးသူေတြမို႕ ဒီလိုလုပ္တာပါလားလို့ နားလည္လိုက္ပါ။ တခ်ိဳ႕က ေၾကာက္လန္႕တၾကား ဟိုလုပ္၊ဒီလုပ္ဆိုတာေတြက လူနာကို ပိုဆိုးေစတယ္။ တင္းက်ပ္လာတဲ့ၾကြက္သားေတြ အတင္းဇြတ္ျဖည္တာ၊ျဖန္႕တာမ်ိဳးက လူနာကို ထိခိုက္ဖို႕ပဲ ဦးတည္ေနတယ္။ အရပ္ေျပာနည္းေတြ ေယာင္လို႕ေတာင္ သြားမလုပ္ပါနဲ႕။ 

တက္တဲ့လူကို ေျခမခ်ိဳးေပးရင္ သက္သာတယ္ဆိုတဲ့ အယူအဆက လံုးဝမွားတယ္။ ထိုင္ေနေတာ့ အေကာင္း၊ထသြားမွ က်ိဳးရွာတယ္။ အရပ္ေျပာနည္း စပါးက်ီးသည္းေျခ လွ်ာပြတ္ရင္ ေပ်ာက္တယ္ဆ္ိုတာေတြက ေရွးကတည္းက အခုထိ မွားလို႕ေကာင္းဆဲပါ။ ဒီလို misbelief ေတြက တျခာနိုင္ငံေတြမွာလည္း ရွိပါတယ္။ အယူအဆမွားေတြကို မီဒီယာလုပ္သူေတြဖက္က ေထာက္ျပဖို႕ တာဝန္ရွိပါတယ္။ မီဒီယာလုပ္သူေတြအေနနဲ႕ ျပည္သူကို အခ်က္အလက္ျပည့္ျပည့္စံုစုံနဲ႕ မွန္မွန္ကန္ကန္ တင္ျပေပးဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။  

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး

ေလးဖက္နာပိုး စစ္ျခင္း

ASOစစ္တာကို ျမန္မာေတြအလြယ္ေခၚေတာ့ ေလးဖက္နာပိုးတဲ့။ တကယ္က ပိုးကိုစစ္တာမဟုတ္ပါဘူး။ အင္တီေဘာ္ဒီ ဓာတ္ကို စစ္တာ။ ေဆးစာလိုေရးေတာ့ ASOစစ္တာလို႕ အလြယ္ေခၚတယ္ ေရးတယ္။ ASOဆိုတာ Anti-Streptolysin Oဆိုတာကို အတိုေကာက္ေခၚေဝၚတာပါ။ Streptolysin Oဆိုတဲ့ အင္တီဂ်င္ကို တုိက္တဲ့ အင္တီေဘာ္ဒီကို ASOလို႕ ေခၚပါတယ္။ ASOက ေလးဖက္နာအဖ်ားေရာဂါ(acute rheumatic fever)ရဲ႕ ၈၅ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ တက္ေနတတ္တယ္။တနည္းအားျဖင့္ ေလးဖက္နာပိုးဝင္သူရဲ႕ ၁၅-၂၀ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ASO titerတက္မွာ မဟုတ္ဘူး။ ဆိုလိုခ်င္တာက ေလးဖက္နာအဖ်ားရွိသူ ၅ေယာက္မွာ ေလးေယာက္ပဲ ASO တက္ေနတာေတြ႕ရပါမယ္။  
ဒါ့ေၾကာင့္ အေျဖက ပံုမွန္ထဲေရာက္ေနရင္ေတာင္ ေလးဖက္နာ အဖ်ားကို ျပစ္ပယ္လို႕ မရနိုင္ဘူး။ေနာက္ျပီး ေသြးစစ္တဲ့အခ်ိန္လည္း အေရးၾကီးပါတယ္။ ASO အင္တီေဘာ္ဒီက streptococcus ပိုးဝင္ျပီး ၁ပတ္ေနရင္ စတက္တယ္။ ပိုးဝင္ျပီး ၁လၾကာတဲ့အခါ အျမင့္ဆုံးေရာက္လာတယ္။ တခါတက္ျပီး ၃-၆လ ၾကာရင္ ပံုမွန္levelအေျခကို ျပန္ေရာက္သြားတယ္။ ေရာဂါပိုးဝင္ဝင္ခ်င္းတက္မွာ မဟုတ္လို႕ (-)ဆိုရင္ ၂ပတ္ၾကာတဲ့အခါ ထပ္စစ္သင့္တယ္။

ASOက ဘာေတြေျပာလဲ

Titerတက္ေနရင္ အရင္က streptococcal ပိုးဝင္ဖူးတယ္လို႕ သိရတယ္။

ASOက လည္ေခ်ာင္းပိုးဝင္တဲ့အခါ အေရျပားပိုးဝင္တာထက္ ပိုျမွင့္ေနတတ္တယ္။ ASO <200ဆိုရင္ ပံုမွန္လို႕သတ္မွတ္တယ္။ ASO>200ဆိုရင္ မ်ားတယ္သတ္မွတ္တယ္။ နိုင္ငံ၊အသက္အရြယ္ေပၚလိုက္ျပီး သတ္မွတ္ပံုမတူညီၾကဘူး။ လူၾကီးေတြမွာ ASO titer >250 todd unitရွိရင္ မ်ားတယ္သတ္မွတ္တယ္။ ၅နွစ္အထက္ ကေလးေတြမွာ ASO titer >333 todd unitရွိရင္ မ်ားတယ္။ 

ေလးဖက္နာ(Rheumatic) ဆိုတဲ့စကားလံုးကို ေဆးပညာေဝါဟာရမွာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေတြ႕ရပါတယ္။ရူမက္တစ္ဆိုတာ အေၾကာ၊အဆစ္၊ၾကြက္သားစတဲ့ တြယ္ဆက္တစ္ရႉးေတြ ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ နာက်င္ေစတဲ့အျပင္ လႈပ္ရွားမႈကို ထိခိုက္ေစတဲ့ သေဘာမ်ိဳးရွိပါတယ္။ လႈပ္ရွားသြားလာမႈကို ကန္႕သတ္ေပးတယ္။ ေဆးပညာမွာ rheumatology ဆိုျပီး သီးသန္႕ဘာသာရပ္ခြဲကို ရွိေသးတယ္။ autoimmuneေခၚတဲ့ ခုခံအားအခ်င္းခ်င္းျပန္တိုက္တဲ့ ေရာဂါေတြကိုပါ ေလ့လာရတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ ရူမက္တစ္နဲ႕ ပက္သတ္တဲ့ ေရာဂါေတြမနည္းလွသလို စိတ္ရႈပ္စရာလဲေကာင္းပါတယ္။ ေရာဂါေတြဘယ္လိုမ်ားေပမယ့္ rheumatic နဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ အဓိကအခ်က္နွစ္ခ်က္က တူညီၾကတယ္။ ပထမအခ်က္က နာက်င္မႈဟာ မၾကာခဏ ျပန္ျဖစ္တတ္တယ္။ဒုတိယအခ်က္က ကုသရခက္ခဲတတ္တယ္။ရူမက္တစ္ေခါင္းစဥ္ေအာက္က ေရာဂါ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ဒီအခ်က္ေတြ သြားတူတာေတြ႕ရတယ္။ ေနာက္သီအိုရီတခုက rheumatic ေရာဂါေတြဟာ ေလထုအေျပာင္းအလဲနဲ႕ သက္ဆိုင္ေနတတ္ျပန္တယ္။ပတ္ဝန္းက်င္ရုတ္တရက္ေအးလာတဲ့အခါ ေလထုဖိအားရုတ္တရက္ က်ဆင္းတာေၾကာင့္ ပိုမိုနာက်င္လာတတ္တယ္။အထူးသျဖင့္ မိုးတြင္းကာလေတြမွာပိုအျဖစ္မ်ားတယ္။ လကၡဏာေတြကလည္း အေရးၾကီးပါတယ္။

ေလးဖက္နာနာမည္ခံထားတဲ့ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ ဒီထဲမွာ

ေလးဖက္နာအဖ်ားေရာဂါ(acute rheumatic fever)ကေတာ့ တြယ္ဆက္တစ္ရႉးေတြ ေရာင္ရမ္း ပ်က္ဆီးတဲ့ေရာဂါတမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ နွလံုး၊အဆစ္၊ေသြးေၾကာေတြ ေရာင္ရမ္းပ်က္ဆီးတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ အရင္ကဝင္လာတဲ့ streptococcus ပိုးကို ခႏၶာကိုယ္က ျပန္လည္ တံု႕ျပန္တဲ့အခါ အဆိုပါတစ္ရႉးေတြကိုပါ မွားယြင္းတိုက္ခိုက္မိလို့ ျဖစ္ပါတယ္။ ေလးဖက္နာပိုးစစ္တယ္ဆိုတာ ဒီအတြက္စစ္တာျဖစ္ပါတယ္။ 

အိမ္နီးခ်င္း ဘဂၤလားေဒ့ရွ္မွာ ASO စစ္ျပီး ေလးဖက္နာေရာဂါ မဟုတ္ပဲ မွားယြင္းျပီး ေရာဂါအမည္တပ္တာမ်ိဳး  ၆၄ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ ေတြ႕ရတယ္လို႕ အစီရင္ခံစာတခုမွာ ေဖာ္ျပထားတယ္။ ေလးဖက္နာေရာဂါကို ဆရာဝန္နဲ႕ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္ေတြကသာ အမည္တပ္ရတယ္။ ျဖစ္လာရင္ ေသာက္ေဆး၊ထိုးေဆး လိုအပ္သလို ေပးပါမယ္။ ျဖစ္လာရင္ ဆရာဝန္နဲ႕ ျပပါ။ ေရာဂါအမည္ကို ဆရာဝန္ကသာ တပ္ပါေစ။ လူနာအေနနဲ႕ ဆရာဝန္ရဲ႕ ကုသမႈအတိုင္းသာ လုိက္နာသင့္တယ္။

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး